vk 51, perinteitä ympäri maailmaa

18.12.2023

#perinteet #kulttuurikasvatus #hyväksyntä #tarina

OHJAAJA LUKEE

Arvoisa kuulija. Minun piti kirjoittaa suomalainen perinnetarina, joka voisi saatella mukavasti kaikki loman viettoon. Tuli kuitenkin ongelma eteen. Mitä ovat suomalaiset perinteet? Vanhoja tapoja on esimerkiksi kynttilöiden polttaminen. Siihen ei sen kummempaa mystiikkaa kuulu, kuin että Suomessa on keskitalvella vaan niin kovin pimeää. Kylmät lattiat peiteltiin talvella havuilla, jotta ei varpaita paleltaisi niin paljon. Ja sauna lämmitettiin, jotta voitiin peseytyä, kun järvet olivat jäässä. Ehkä näistä on muodostunut jonkinlaisia perinteitä, eli tapoja, joita monet suomalaiset toteuttavat. Jos kysyy heiltä syytä, niin vastaus on varmaan: koska niin kuuluu tehdä. Sellaisiahan perinteet ovat. Tehdään sama asia kuin aikaisemminkin, koska se tuo mieleen mukavia muistoja ja turvaa. Perinteet ovat kuitenkin hyvin erilaisia eri puolella maailmaa. Eiköhän piipahdeta katsomassa, millaisia tapoja muualla on.

Japanissa ei ole joululomaa, vaan tehdään työtä ihan normaalisti. Se tarkoittaa siellä, että todella myöhään. Monella perheellä yhteinen ateria onkin vasta puolenyön aikaan. Ruoka onkin tärkeää ja syömään mennään paikkaan, vaan pikaruokaravintolaan syömään kanaa.

Espanjassa lotto on joulun perinteistä numero yksi. Hallitus arpoo vuosittain valtavan voittopotin. Ihmeset kokoontuvat kaduille lottokuponkien kanssa jännittämään ja arvotut numero esittää lapsikuoro laulamalla. Erityinen perinne on myös jouluhalko, jolle on askarreltu kädet, jalat ja kasvot. Yöllä herätään syöttämään halkoa ja peitellään se nukkumaan pienen viltin alle. Kunnes jouluna se heitetään takkaan ja sitä lyödään kepeillä, jotta se kakkaisi lahjoja ja karkkeja.

Norjassa siivoustarvikkeet piilotetaan jouluna. Ei siivouksen välttämiseksi, vaan, jotta pahat henget eivät veisi niitä ja sitten lentelisi pitkin öistä taivasta. Ja Venezuelassa on jouluna tapana matkata, arvaatkos millä? Luistelemalla tietenkin. Katuja suljetaan autoilta, jotta ihmiset voisivat turvallisesti luistella paikasta toiseen.

Ukrainassa lahjat avataan, kun ensimmäinen tähti näkyy taivaalla. Perheen pienimmän tehtävä on tarkkailla taivasta, milloin lahjat saa avata. Siellä hyvää onnea lisätään koristelemalla kuusi hämähäkin seiteillä. Ei tietenkään oikeilla, vaan koristeilla. Tämän perinteen taustalla on kertomus vanhasta naisesta, joka oli nukahtanut kuusen alle. Aamulla herätessä oli auringonsäteet tanssineet hämähäkin verkossa saaden sen kimaltelemaan kauniisti tuoden iloa. Monessa muussakin maassa, kuten Saksassa ja Puolassa ajatellaan, että jos kuusesta löytyy hämähäkin seitti, niin se tuo löytäjälleen onnea. Muitakin koristeita käytetään eri puolilla maailmaa kuusessa. Kuten suolakurkku. Ei sellainen ihan oikea, vaan askarreltu, jonka sisällä on pieni lahja löytäjälle.

Jos teidän luokalla on sellainen rikkaus, kuin joku muusta maasta tai eri puolelta Suomea muuttanut ihminen, niin voitte vertailla, mitkä perinteet eroavat ja mitkä ovat samanlaisia kuin omanne. Hyvää perinteikästä lomaa kaikille.