vk 49, visa kansanviisauksista
#kulttuurikasvatus #perinteet
#suomalaisuus #tietovisa
OHJAAJA LUKEE OHJEET JA ESITTÄÄ KYSYMYKSET. VASTATA SAA VIITTAAMALLA TAI PAPERILLE.
Suomalaiseen kansanperinteeseen ovat kuuluneet aikoinaan erilaiset kansan viisaudet. Näillä viisauksilla ei ole ollut tieteellistä tutkimuspohjaa, mutta nykyisinkin niistä voi olla löydettävissä viisauden siemen. Kansanviisaudet puettiin monesti hiukan runolliseen muotoon ja niistä käytetään nimitystä sananlaskut. Tänään arvuutellaan tunnetaanko nämä vanhan kansan käyttämät sanonnat vielä tänä päivänä.
- Sananlasku kertoo kuinka ikävästä muistosta pääsee eroon? Eli mikä parantaa haavat?
Vastaus: Aika parantaa haavat.
- Sananlasku kertoo siitä, että opiskelu auttaa elämässä. Opiskellut ihminen voi vertauskuvallisesti pysyä tiellä. Eli miten jatkuisi sananlasku: Ei oppi …
Vastaus: Ei oppi ojaan kaada.
- Tämä sananlasku kertoo siitä, että sinua kohdellaan samalla tavalla kuin sinä kohtelet muita. Eli mikä vastaa, niin kuin sinne huudetaan?
Vastaus: Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.
- Seuraava sananlasku kertoo ihmisistä, jotka näkevät virheitä muissa, muttei itsessään. Tai kuinka joillakin on taipumus arvostella toisten tekemistä, vaikka eivät itsekään olisi kovin taitavia. Eli, miten jatkuisi sananlasku: Pata kattilaa soimaa …
Vastaus: Pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin.
- Tämä sananlasku kertoo tekemättömistä töistä tai huonosti hoidetuista asioista. Miten siis jatkuu: Minkä taakseen jättää, sen …
Vastaus: Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.
- Tämän sananlaskun mukaan esimerkiksi opettaja voisi oppia koululaisilta asioita. Sananlaskua käytetään, kun kuulee yllättäviä tietoja jostakin. Eli mikä on oppia kaikki?
Vastaus: Oppia ikä kaikki.
- Viimeinen sananlasku kertoo siitä, että yksi varma on parempi kuin kymmenen epävarmaa. Eli miten jatkuu: Parempi pyy pivossa … (Pivo tarkoittaa kämmentä tai kouraa)
Vastaus: Parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla.